theater- en performance collectief de eenzamen: bruutheid tongt met poëzie 

Theater- en performance collectief De Eenzamen creëert intuïtieve (podium)kunst, waarin bruutheid en poëzie met elkaar tongzoenen. Existentiële vraagstukken zijn de motor voor de artistieke zwerftochten die door de Eenzamen worden ingezet. De Eenzamen heeft lak aan het onderscheid tussen kunst en kitsch, amateur en professioneel en goede smaak en wansmaak.
Naast samenwerkingen met andere kunstenaars zoekt De Eenzamen met regelmaat contact met mensen in de wereld. De existentiële zoektochten van de kunstenaars overlappen met die van bijvoorbeeld jongeren, mensen in kwetsbare leefsituaties, mensen met dementie en migranten. Dit contact kan zich uiten in performances, educatie, of andere werkvormen. De Eenzamen is voornamelijk werkzaam in het Nederlands taalgebied, maar zoekt ook naar verbinding met internationale kunstenaars. Zo is er een vaste samenwerking met de groep Artzénico in Guatemala.
De artistieke kern bestaat uit theatermaker Ruud Horrichs (Academie voor Theater Tilburg 2010) en theatermaker en acteur Jordi Mollering (Theaterschool Amsterdam 2012).


Ruud Horrichs studeerde in 2010 aan de Academie voor Theater Tilburg af met een locatievoorstelling in de Scheld’Apen Antwerpen, ‘De Kale Zangeres’. Hij richtte hiervoor het gezelschap De Eenzamen op. Sedert die tijd is hij actief als theatermaker en docent, onder andere op de Kunsthumaniora Hasselt en bij het theatercollectief De Eenzamen.

In 2013 schreef Horrichs een dossier voor een stroom ontwikkelingsbeurs voor een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Hieruit volgde in 2015 ‘Horrible Homeless Man’, een voorstelling over een steeds terugkerende droom van Horrichs waarin een man op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis.

Vanaf de zomer van 2016 werkte Horrichs samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens, aan een lecture performance over de maakbaarheid van de toekomst, ‘The end of the world as we know it’. Deze tourde langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland in 2017 en 2018.

Medio 2018 startte Horrichs een nieuwe artistieke onderzoeksfase aan de Master in Theatre opleiding, Toneelacademie Maastricht. Geïnspireerd door dementie en verwarring zette hij samenwerkingen op met woon- en welzijnscentra in Belgisch Limburg en creëerde een performance gebaseerd op improvisatie, ‘Where the fuck am I’. Dit resulteerde in de performance ‘Er is geen begin - midden - einde’, in een samenwerking met jazzgitarist Bart Oostindie. Verre van het conventionele beeld van een buitenstaander op wat dementie is, eerder een product van ontregeling en verwarring. Het onderzoek van Horrichs verdiepte zich naar een ander level: de verwarring van een kunstenaar op zoek naar zijn publiek en naar zijn eigen jazz in theater. Het materiaal uit ‘Where the fuck am I’ en ‘Er is geen begin – midden – einde’ werd terug uit elkaar gehaald en op een hoop gelegd. Hieruit werd een nieuwe improvisatie performance geboren met telkens een andere titel en ander verloop. Maar je zou het de algemene titel ‘Zoals Frank Zappa ooit een keer zei’ kunnen noemen.
Januari 2019 haalde Horrichs de banden aan met de theatermaker Jordi Möllering (oa Theatertroep Amsterdam) en zetten ze onder de vlag van De Eenzamen een structurele samenwerking op.

Jordi Möllering wist al vroeg dat hij acteur wilde worden en dat werd hij via een omweg. In 2007 startte hij zijn eerste serieuze theaterproject, de groep Artzénico in Guatemala. In 2008 besluit Jordi aan de Amsterdamse Opleiding Theaterdocent te gaan studeren. Hij verliest het contact met Guatemala nooit. Na zijn afstuderen, in 2012, organiseert hij twee reizende theaterprojecten rondom migratie, van Midden-Amerika naar de V.S. en van Noord-Afrika naar Europa. In 2014 sluit hij zich bij het Amsterdamse collectief de Theatertroep aan, en leidt een aantal jaren een tourend bestaan door de Lage Landen. In de tussentijd gaat hij ook met regelmaat terug naar Guatemala en maakt hij met de Eenzamen de voorstelling Splinter. In 2019 neemt Möllering afscheid van het drukke bestaan bij de Theatertroep om zich te storten op onvervulde verlangens: schrijven, reizen op de fiets en het maken van een nieuwe voorstelling in Guatemala. In 2020 sluit hij zich aan bij de Eenzamen om daar zijn makerschap, als acteur en regisseur, verder vorm te geven.

 Jordi maakt fysiek, beeldend en intellectueel prikkelend theater rondom existentiële thema's. Daarnaast schrijft en vertaalt hij en geeft hij soms les.